Met de stelling dat karpers en planten niet samen gaan ben ik het nooit eens geweest. Mijn ervaring is dat het houden van karpers op een natuurlijke manier veel voordelen heeft. Vijvers met een lage koi bezetting in combinatie met vijverplanten geven om te beginnen veel minder problemen met ziektes. Karpers hebben van nature een uitstekende weerstand tegen parasitaire en bacterie infecties, maar door ze met te veel op een kuub te houden ontstaan de problemen. Dit geldt voor alles in de natuur, het draait om balans. Weinig vis per kuub in de combinatie met vijverplanten voorkomt slechte waterkwaliteit en stress bij de koi. Resultaat, gezonde karpers en minder onderhoud aan het filtersysteem. Filteren blijft ondanks de beplanting een must bij het houden van sierkarpers.
De volgorde voor dit concept is eerst de beplanting, dan de karper. In een bestaande standaard koi-vijver met 55cm aan karper per kuub heeft het geen zin om een waterlelie te laten zakken. Deze zal worden gezien als een krop sla en hooguit voor 10 minuten vertier zorgen. Andersom gaat het prima, het gaat om de verhouding. De karpers zullen dankbaar gebruik maken van de natuurlijke schuilmogelijkheden en schaduw die o.a. de partijen lelies bieden.
Het anders houden van koi kent alleen maar voordelen!
Terug naar de mega koi-vijver met een inhoud van 1,5 miljoen liter! Om de reigers en aalscholvers niet in verleiding te brengen heb ik gekozen voor karpers boven 50 cm. Een chagoi van 70 cm (ondertussen 90cm) groot en een mix aan 55/60 cm grote traditionele kleurslagen. De karpers worden bijgevoerd met Saki van Hikari. Het is een genot om te zien hoe relaxed ze hun natuurlijke gedrag laten zien, hangend onder de bladeren van de partijen waterlelies om vervolgens weer in alle rust hun rondes te maken.
Het begin van de grootste koi-vijver van Nederland! Tijd om het filtersysteem en koi-bestand uit te breiden.
Reactie plaatsen
Reacties